Page title

13
May
Digitalizarea productiei in era Industriei 4.0
Digitalizarea productiei in era Industriei 4.0
  • Sistec
  • 1 Views
  • 0 Comment
  • No tags

A patra revoluție industrială – sau Industria 4.0 – transformă economiile, locurile de muncă și chiar societatea în care trăim astăzi. Tehnologiile de orice fel, mai ales cele digitale, se îmbină între ele utilizând analiza datelor, inteligența artificială, tehnologiile cognitive și Internetul Obiectelor (IoT) pentru a crea întreprinderi digitale care nu sunt doar interconectate, ci perfect capabile să ia decizii informate. Pe scurt, această revoluție încorporează tehnologii inteligente, conectate între ele, depășind cadrul organizațiilor și interferând cu viața noastră de zi cu zi.

Rămâi agil și comeptitiv în era Industriei 4.0!

Industria 4.0 este și o viziune asupra viitorului producției – una în care fabricile agile utilizează mașini inteligente pentru a realiza produse superioare. Tehnologiile de bază au fost știri în ultimii ani de zile – inclusiv cloud computing, dispozitive mobile, Big Data și Internetul obiectelor (IoT). Între timp, progresele în robotică, învățarea mașinilor și tipărirea 3D deschid porțile spre perturbații digitale.

“Pentru ca sistemele     dispersate să funcționeze eficient, este nevoie de o infrastructură agilă”

Acest model care va  dezvolta viitorul, oferă oportunități fără precedent pentru a reuși. Astfel, companiile au nevoie de un sistem modern de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), care să poată adapta și satisface rapid cerințele noii industrii.

Gestionarea descentralizată se va afla în centrul modelului de funcționare al viitorului. Pentru o administrare a sistemelor disparate, este vital să dețineți o infrastructură agilă și adaptabilă. Acest lucru presupune și existența unui sistem ERP care se poate adapta rapid, cu capacități de integrare flexibile și posibilități de a reuni împreună aplicații și procese funcționale separat.

Posibilitățile sunt incitante, dar calea către transformarea digitală prezintă și o serie de provocări. Integrarea aplicațiilor și a serviciilor necesită procese robuste de back-end și capabilități tehnice de înalță clasă; o concentrare puternică asupra clientului; și capacitatea de a lucra cu diverse locații funcționale în paralel și aflate in zone geografice diferite. Atunci când sunt utilizate în întregime, aceste capacități pot oferi avantaje competitive convingătoare.

 

Factorii perturbatori ai procesului de producție

Câțiva factori majori de perturbare sunt pregătiți să aibă un mare impact asupra modelului de fabricație al viitorului și deja conduc majoritatea schimbărilor:

 1. Internetul obiectelor (IoT)

În centrul schimbării digitale se află IoT, care oferă producătorilor o modalitate eficientă de a conecta produse, dispozitive și mașini pentru a permite noi niveluri de monitorizare, colectare și analiză a informațiilor. În secție, acest lucru se realizează cu ajutorul senzorilor care monitorizează și înregistrează o serie de parametri, cum ar fi cantitatea de materii prime care intră în fabrică sau volumul de produse aflate pe linia de producție într-un anumit moment, în fabrică.

IoT ajută echipamentele să îmbunătățească eficiența producției și permit o modalitate mai inteligentă de a face afaceri. Digitizarea mișcării materiilor prime și a pieselor/ansamblelor oferă administratorilor de întreprinderi o contabilitate exactă a utilizării materialelor și a ratelor de producție, precum și o înțelegere a modalităților de reducere a costurilor și o mai bună estimare a nevoilor viitoare.

Tehnologia IoT este de așteptat să se extindă dincolo de măsurarea și raportarea – în timp real – către sisteme informatice integrate care optimizează datele și analizele pentru a oferi produse mai fiabile și de calitate superioară. În producție, prin utilizarea dispozitivelor inteligente și conectate, organizațiile au și mai multe oportunități de a-și perfecționa operațiunile printr-o integrare mai bună a datelor și a proceselor.

 2. Personalizarea în masă

Tendința de accelerare a personalizării în masă necesită o mai mare agilitate de fabricație pentru a răspunde cerințelor clienților. Mobilitatea și conectarea – obținută prin IoT – ajută la rezolvarea acestor provocări, permițând un serviciu și o asistență post-vânzare mai eficiente. Datele colectate de la dispozitivele conectate, de exemplu, pot fi traduse în informații care ajută la îmbunătățirea calității produselor, la optimizarea performanței și la extinderea ciclurilor de viață.

“Integrarea completă vă ajută să vă asigurați că faceți promisiuni de livrare corecte și că puteți primi actualizări fiabile, în timp real” 

Bazându-se de cererea crescândă a clienților și pe tehnologia modernă, personalizarea în masă îndeplinește 2 nevoi principale: face apel la cererile tot mai mari de personalizare venite de la consumatori și îi ajută pe producători să câștige un element important de diferențiere într-o piață din ce în ce mai competitivă. Dar, asta înseamnă că producătorii trebuie să fie suficient de agili pentru a face schimbări rapide, fără ca întregul proiect să iasă de pe linia de producție.

Acest mediu extrem de fluid face dificilă realizarea sarcinilor de bază, cum ar fi comandarea materialelor potrivite în cantitățile potrivite; determinarea costurilor exacte pentru fiecare fază a procesului de producție și adaptarea schimbărilor care apar invariabil la cel mai inoportun moment.

Instrumentele avansate de gestionare a lanțului de aprovizionare, care se integrează pe deplin cu sistemul de business enterprise, vă pot ajuta să gestionați planificarea complexă a resurselor și îndeplinirea comenzilor personalizate. Această integrare completă – de la front-end la achiziții și sisteme de producție și lanț de aprovizionare – vă ajută să vă asigurați că ați promis timpi de livrare realistici și actualizabili în timp real.

În fabrica viitorului:

  • #Toate procesele externe și interne sunt legate prin aceeași platformă de informare
  • #Clienții, proiectanții și operatorii vor partaja toate datele cu care lucrează
  • #Distribuția datelor în toată fabrica va necesita un sistem ERP care să poată susține un model de producție descentralizat.

3. Management descentralizat

Distribuția datelor pe întreaga suprafață a clădirii înseamnă că lumea Industry 4.0 operează folosind un tip de management descentralizat. Pentru a se adapta la aceasta, ERP trebuie să acționeze descentralizat – nu fizic, ci logic, cu agenți, produse și instrumente autonome care să coordoneze în mod flexibil cerințele de producție și să gestioneze eficient procesele informaționale.

În cazul ERP-ului, integrarea pe verticala este esentiala pentru a lega procesele de productie si inginerie cu secția de producție”

În timp ce produsele sau materialele pot comunica – din proiectare – cu utilajele cu comandă numerică, trebuie extinsă conformitatea cu procese mai largi, cum ar fi calitatea, logistica și ingineria. Această integrare verticală este esențială prin intermediul ERP-ului pentru a lega producția și ingineria cu secția.

Desigur, nu toate informațiile necesare pentru o fabrică de producție complet eficientă se află în facilități. Integrarea pe orizontală a ERP-ului poate oferi transparență pe tot parcursul lanțului de aprovizionare. Acest lucru va permite ca modelul de producție descentralizat să fie extins la alte fabrici. În loc de date care se găsesc în silozuri funcționale separat, un sistem ERP modern asigură vizibilitatea măsurătorilor cheie de performanță în întreaga întreprindere. Această perspectivă îmbunătățește luarea deciziilor și contribuie la asigurarea unei utilizări optime a resurselor.

4. Fluxuri de lucru optrimizate

Era Industriei 4.0 va aduce o cerere tot mai mare de tehnologii automate care să țină pasul cu viteza de producție și cerințele de eficiență. Pentru a răspunde acestor provocări, utilizarea în mod consecvent a instrumentelor, a capacităților și a celor mai bune practici de top este o necesitate. Robotica avansată este un bun exemplu. Roboții avansați de astăzi sunt capabili să replice mai multe mișcări și acțiuni umane, cum ar fi viteza și reactivarea memoriei, făcându-le deosebit de valoroase în mediile de producție făcute la comandă.

Roboții extrem de instruiți și colaborativi sunt necesari pentru a ajuta producătorii să optimizeze fluxurile de lucru, inventarul, deciziile în desfășurare și analiza lanțului de aprovizionare. Un număr de industrii, inclusiv producătorii de mașini, electronice și mașini industriale, au investit foarte mult în robotica programabilă cu dispozitive de schimbare și scule care pot comuta între mașini și pot executa schimbări de proces cu un impact redus asupra eficienței.

În aceste medii, senzorii înlocuiesc mâinile umane, rezultând mai puțin timp și materiale pierdute, precum și o precizie optimă și un flux de lucru optimizat. De asemenea, calitatea nu mai este în detrimentul eficienței, deoarece algoritmii de învățare a mașinilor dictează elementele care influențează serviciul și calitatea producției. 

Beneficiile unui ERP modern

Ce face deigitizarea pentru producatori? Deși fiecare organizație va decide pe baza nevoilor și obiectivelor individuale, Industry 4.0 oferă o viziune asupra modului în care producătorii își pot consolida poziția competitivă într-o lume în plină schimbare.

Pentru a valorifica oportunitățile prezentate în economia digitală, producătorii au nevoie de o arhitectură ERP care să facă față acestei sarcini. suite mega monolitice vor fi înlocuite de infrastructuri de aplicații agile și adaptabile. Întreprinderile care fac obiectul reglementărilor guvernamentale ar trebui să fie preocupate în special de flexibilitatea designului. Dacă arhitectura sistemului face dificilă adăugarea de funcționalități pentru a susține noile cerințe de reglementare, puteți să decideți să alegeți o soluție alternativă, care ar putea fi un sistem manual greoi, o greșeală sau un înlocuitor scump.

Datorită complexității și caracterului critic al proceselor de producție, modernizarea operațiunilor IT trebuie să fie o componentă centrală a strategiei digitale a companiei. Muddling împreună cu software-ul învechit, sisteme manuale și instrumente inferioare reprezintă o cale directă spre uzură.

Un prim pas inteligent către fabrică viitorului este alegerea la un sistem ERP modern – unul care poate reduce decalajul dintre performanța ridicată și costurile minime de operare. O platformă ERP scalabilă și robustă oferă o bază solidă pentru creșteri viitoare. Nu numai că procesele de afaceri existente sunt suportate pe deplin, dar pot fi adăugate noi capabilități, dacă este necesar, cu actualizări software noi. Pe măsură ce procesele operaționale cresc, întreprinderile au încredere în capacitatea lor de a se adapta cu ușurință.

Bazele pentru producția inteligentă

În timp ce oportunitățile de succes sunt abundente, calea de urmat aduce și multe provocări. A deveni competent în domeniul digital necesită procese solide de afaceri, o concentrare accentuată asupra clientului și capacitatea de a executa și de a efectua operațiuni peste blocuri de date funcționale, aflate în locații diferite.

Industria 4.0 nu va transforma imediat producția; mai degrabă, impactul va fi resimțit incremental pe o perioadă de timp. Organizațiile vor avea în continuare nevoie de angajați calificați și de platforme centralizate, împreună cu datele emergente ale IoT pentru următorul deceniu și după aceea. Acest lucru înseamnă că sistemele ERP avansate și de înaltă performanță vor fi vitale și în cerere mai mult decât oricând.

Share on Facebook

UA-120640885-1 Suna Acum